Tema u fokusu

Elvir Salčinović, IEHSoftLabs Sarajevo: Srce našeg poslovanja su naši inženjeri


IT industrija doživjela je fantastičan zamah u posljednjih deset godina. Rastu potrebe za najrazličitijim informatičarskim uslugama, ali raste i broj kompanija i pojedinaca koje se time bave. Koliko je rast jednih i drugih usklađen, šta brže raste, kakva je situacija na tržištu rada kada su pitanju IT stručnjaci?

Na ova i brojna druga pitanja odgovore je za Poslovne novine dao Elvir Salčinović, CEO IEHSoftLabs Sarajevo

O stvaranju kvalitetnih kadrova

„Sve brži tehnološki napredak u području informacijskih tehnologija kontinuirano transformira poslovne prakse. S tim u vezi, primjećujem i povećanje broja kompanija, ali i pojedinaca koji pružaju usluge iz IT sektora. U Bosni i Hercegovini su zastupljene IT kompanije, obrti i tzv. freelanceri. Zbog administrativnih zahtjeva osnivanja kompanija u odnosu na freelance rad ili pokretanje obrta, pretpostavljam da broj obrta i freelancera u IT sektoru raste nešto brže. Razlog tome može biti i fleksibilnost, koja se često navodi kao jedna od glavnih prednosti freelancinga, odnosno mogućnost usklađivanja poslovnog i privatnog života. Dodatno, obrtnici i freelanceri imaju priliku da rade na različitim projektima, što im omogućava sticanje novih iskustava i vještina.

Ipak, samostalni rad donosi i određene izazove, kao što su put do klijenta, poslovna sigurnost, a u nekim slučajevima i samodisciplina“, kaže naš sugovornik.

Kakva je situacija na našem tržištu kada su u pitanju IT stručnjaci? Kako Vi dolazite do kvalitetnih kadrova – proizvodite ih sami ili?

„Smatram da je pitanje IT stručnjaka na našem tržištu od izuzetne važnosti. Trenutno, postoji kritična masa IT kadrova na tržištu, ali sam uvjeren da bi obrazovni sistem trebao staviti dodatni naglasak na IT sektor kako bi se povećao broj stručnjaka, ali i podigao kvalitet koji, nažalost, nije uvijek na željenom nivou. Primijetio sam da postoje određene inicijative i strategije na nivou pojedinih kantona koje su pozitivne, ali je potrebno ubrzati ove procese, kako bismo iskoristili priliku da postanemo regionalni lider u ponudi kvalitetnog IT kadra.

Što se tiče naše kompanije, trenutno nismo u poziciji da sami stvaramo kvalitetan kadar, već kroz naš radni proces, pristup i tehnologiju nastojimo privući kvalitetne inženjere. Naš primarni fokus i težnja leže u razvoju robusnih sistema koji služe potrebama svih kompanija unutar naše grupacije, što zahtijeva visok nivo stručnosti i inženjerskih vještina. Vjerujem da ovakav pristup ne samo da doprinosi razvoju naših rješenja, već i privlači kvalitetan kadar spreman za izazove koji su pred nama, a i pred njima.“

O važnosti zajedničke vizije

Kompanija koju vodite ima sjajan tim mladih informatičara i ozbiljan je, ako možemo reći, igrač u IT industriji. Koliko tome doprinosi činjenica da ste i samostalni, ali i dio velike svjetske IT grupacije istovremeno?

„Da, smatram da smo u našoj kompaniji uspjeli okupiti izvanredan tim inženjera, koji se uspješno nadopunjuje i pravi sinergiju između mladosti i iskustva. Naši zaposlenici dijele slične ideje o razvoju softvera i imaju zajedničku težnju za kontinuiranim profesionalnim razvojem i rastom unutar kompanije.

Biti istovremeno i autonomni, ali i dijelom velike globalne grupacije koja zapošljava preko dvije hiljade ljudi širom svijeta, definitivno predstavlja veliku prednost. To nam omogućava da radimo isključivo na vlastitim proizvodima, a ne samo kao pružatelji usluga za druge klijente. Iz tog razloga nismo osjetili posljedice nedavne globalne krize koja je imala uticaja i na naše IT kompanije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.

Važan aspekt našeg poslovanja jeste da se ne ograničavamo samo na razvoj pojedinačnih aplikativnih rješenja; skoro svi naši projekti kreću od početka, s integriranim inženjerskim pristupom. Svaki član tima je uključen u sve faze projekta — od infrastrukture i platforme do razvoja, podrške, nadogradnje i održavanja. Većina naših proizvoda nikada nije ‘dovršena’ u klasičnom smislu; radi se o neprestanom razvoju i evoluciji, što nam omogućava da uvijek budemo na čelu inovacija u industriji.”

Vi ste kompanija koja ne funkcionira na način „da traži“ klijente za svoje proizvode već su Vaši klijenti kompanije širom svijeta unutar grupacije u kojoj i Vi poslujete. Kako to funkcionira?

„Da, mi smo u suštini softverski odjel unutar naše grupacije. Naša kompanija je osnovana sa ciljem da pomogne svim našim kompanijama iz grupacije da se usavrše kada je riječ o softveru. Možemo reći da većina tih kompanija nema nikakvog doticaja sa IT, ali da sve te kompanije koriste određene softvere za sam rad. S obzirom na činjenicu da se radi o softverima koji su stari i po deset godina i koje su razvijale neke druge IT kompanije izvan naše grupacije, naša misija je da u budućnosti napravimo slična rješenja uz dodatne inovacije, ali koja će biti modernizovana po najnovijim tehnološkim standardima i ujedno biti u našim rukama.“

O razvoju, inovacijama, implementacijama

Znači li to da Vas je zapravo nemoguće angažirati ukoliko to želi učiniti neko ko nije ni na koji način član grupacije unutar koje poslujete?

„Da, upravo tako. Mi ne radimo sa kompanijama izvan naše grupacije.“

Koliko je to realno na duge staze održivo?

„Kao što sam prethodno istaknuo, svi proizvodi koje razvijamo su rješenja koja zahtijevaju kontinuirani razvoj, održavanje i podršku, ali i konstantne implementacije inovacija. Posebno nam je drago što u našim kompanijama susrećemo kolege koje vole inovacije, tako da pored proizvoda koje razvijamo za svoje potrebe pripremamo neke i za komercijalizaciju kao SaaS rješenje.“

Jedan ste od predavača na našoj predstojećoj konferenciji brzorastućih kompanija Heroji ovog doba. Na čemu će, ukratko naravno da ne otkrivamo sve, biti fokus Vašeg predavanja?

„Ovo predavanje će se fokusirati kako IT kompanije koje se bave razvojem softvera za sigurnost hrane utiču na prehrambenu industriju, poboljšavajući sigurnost i kvalitet hrane na globalnom nivou. Analizirat ćemo kako inovativne tehnologije i softverska rešenja omogućavaju efikasnije praćenje lanca snabdijevanja, detekciju kontaminacije, upravljanje rizicima i usklađenost sa zakonskim regulativama.“

O održavanju konkurentnosti

Koje je Vaše lično iskustvo, kada gledate sa pozicije nekoga ko je na čelu brzorastuće kompanije, najkorisnije za prenijeti drugima?

„Moje lično iskustvo se temelji na nekoliko ključnih spoznaja. Neophodno je neprestano ulagati u razvoj tima. Talentovani inženjeri su srce našeg poslovanja. Ulaganje u razvoj njihovih vještina i tako njihov profesionalni rast je ulaganje u budućnost kompanije. Moramo se fokusirati na stvaranje kulture koja njeguje inovacije, učenje i lični razvoj.

Isto tako, važno je biti agilan i prilagodljiv. Tehnološki sektor se brzo mijenja i sposobnost kompanije da se prilagodi novim trendovima, tehnologijama i zahtjevima tržišta može biti razlika između uspjeha i neuspjeha.

Pored toga, fokus na kvalitet i korisničko iskustvo je od suštinskog značaja. Bez obzira na brzinu rasta, ne smijemo dozvoliti da naši standardi padnu. Korisnici očekuju visokokvalitetne proizvode i usluge koje rješavaju njihove probleme i olakšavaju im poslovanje.

Na kraju, vizija treba biti ne samo inspirativna, nego i realna, kako bi cijela kompanija mogla da se uskladi i radi na ostvarenju ciljeva.

Sve ove aktivnosti su dio moje svakodnevne prakse i vrijednosti koje nastojim integrirati u temelje naše kompanije. Vjerujem da dijelim i iste vrijednosti sa svim uposlenicima unutar kompanije i da zajedno težimo rastu u iznimno dinamičnom svijetu IT industrije.“