Novosti

Digitalna lična karta u Austriji zvanično važeća od 5. decembra


U skladu s inovacijama u digitalnom dobu, gradske vlasti Beča najavljuju uvođenje nove digitalne identifikacije – ID Austria, koja će od 5. decembra ove godine zamijeniti postojeći potpis putem mobilnog telefona (Handy-Signatur).

Postojeća platforma za identifikaciju koju građani trenutno koriste za pristup brojnim državnim uslugama na internetu, uskoro će biti ugašena jer zemlja gleda u budućnost sa sistemom koji će omogućiti lakši i sigurniji pristup nekoliko državnih usluga. Nova platforma ID Austria donosi niz prednosti za građane Beča, olakšavajući administrativne procese i pružajući sigurno okruženje za digitalne aktivnosti.

Prilikom prve prijave nakon 5. decembra, digitalni potpis na mobilnom telefonu će se automatski pretvoriti u ID Austria s osnovnim funkcijama, s tim da će postojeći mobilni potpis ostati važeći do isteka 5-godišnjeg razdoblja od aktivacije.

Građani austrijske prijestolnice, ukoliko žele, mogu preći na ID Austria i prije navedenog datuma. Prijelaz je jednostavan i u većini slučajeva ne zahtijeva posjetu institucijama.

Foto: oesterreich.gv.at

Neki od ključnih benefita ove digitalne lične karte uključuju mogućnost promjene prebivališta, traženje izbornih karata i online potpisivanje dokumenata. Sigurna online identifikacija omogućava korištenje digitalnih usluga i obavljanje poslova na internetu. Digitalne lične karte mogu igrati ključnu ulogu u hitnim situacijama, omogućujući brži pristup ključnim informacijama i uslugama kada je to najpotrebnije.

Zahtjev za ID Austria uključuje navršenih 14 godina života, austrijsko državljanstvo, prebivalište u Beču, važeću ličnu kartu s fotografijom, svježe isprintanu fotografiju te pametni telefon s biometrijskom autentifikacijom (otisak prsta/prepoznavanje lica).

Implementacijom ID Austria, Grad Beč strijemi ka modernizaciji i olakšavanju života svojih građana.

S druge strane ovaj korak također izaziva zabrinutost vezanu uz privatnost, sigurnost podataka i potencijalnu zloupotrebu. Stoga razvoj i implementacija digitalnih identifikacionih sistema često uključuju pažljivo razmatranje tih pitanja i primjenu snažnih sigurnosnih mjera te pravne infrastrukture kako bi se zaštitila privatnost i prava pojedinaca.