Tema u fokusu

SU-AD d.o.o. Živinice: Izvoz vatrogasnih vozila povećan, a domaće tržište nezainteresovano


Lider u proizvodnji vatrogasnih vozila u regionu kompanija SU-AD d.o.o. Živinice, definisala je politiku rasta i razvoja kompanije za narednih pet godina sa brojnim ambicioznim projektima.

Već u 2022. godini uspješno su realizovali, jedinstven u regionu, projekt vatrogasnog vozila HLF 3000 za Koksnu industriju u Lukavcu, prema njemačkoj DIN normi i standardu.

Drugi takav realizovan projekat je vatrogasno vozilo tipa TLF 3000 za Natron Hayat iz Maglaja za brzu intervenciju u industrijskim postrojenjima, a mogu se pohvaliti i rekonstrukcijom i nadogradnjom već postojećih vatrogasnih vozila u BiH, ali i u EU.

Prema riječima Suada Bešlića, direktora kompanije SU-AD d.o.o. Živinice, u 2023. godini započeli su serijsku proizvodnju vatrogasnih navalnih vozila TLF 4000.

“Razvili smo novo vatrogasno vozilo tipa Vatrogasna cisterna od 6 do 10 hiljada litara vode sa karakteristikama navalnog vatrogasnog vozila, koje je idealno za gašenje požara u gradskim sredinama, industrijskim zonama ali i za dostavljanje vode stanovništvu u lokalnim zajednicama. Kupac prvog, ovako zahtjevnog vozila je Općina Tešanj. Ako se zamišljeni projekti ostvare po planu da kraja 2023. godine, naš poslovni rast u odnosu na 2022. će biti uduplan, što je naravno i cilj razvoja kompanije”, istaknuo je Bešlić.

Osim već pomenutih, koje još vrste vatrogasnih vozila imate u ponudi?

“Bazirali smo se na razvoju i izradi vatrogasnih vozila prema njemačkom DIN normi i standardu, a kompletnu proizvodnju smo prilagodili ISO standardu 9001-2015 i certificirani smo u izradi vatorgasnih vozila i vozila za službe tehničkih spašavanja.
Naše proizvode zainteresovani kupci mogu pogledati na web.stranici fime: https://su-ad.ba/katalog/
U ponudi imamo vatrogasna vozila: MLF, HLF, TLF, Vatogasne cisterne i radimo na razvoju novog aerodromskog vatrogasnog vozila kojem smo već dali bh. ime „Sidran”, prema našem poznatom bh. književniku i akademiku Abdulahu Sidranu.”

Na koje realizovane projekte ste najviše ponosni i zbog čega?

“Realizacija aerodromskog vatrogasnog vozila „Sidran“ će biti sigurno kruna na naše dosadašnje uspjehe u izradi i realizaciji vatrogasnih vozila u Bosni i Hercegovini.

Naravno, svako naše vatrogasno vozilo je iduvidualno i na svaki naš proizvod sam ponosan. Izdvojio bih HLF 3000 sa timskom kabinom u nadogradnji i prostorom za posadu od osam vatrogasaca, što ukupno sa kabinom vozila omogućava da se deset vatrogasaca može trasnportovati do mjesta intervencije. Vozilo je opremljeno tehnički i tehnološki da može odogovoriti svim vrstama požara, da gasi: vodom, pjenom, prahom, ali isto tako i u tehničkim intervencijama spašavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama.”

Kakva je politika rasta i razvoja kompanije SU-AD i koja su Vaša ciljna tržišta?

“Politika rasta i razvoja naše kompanije je da postanemo sinonim i brend u BiH, u čemu smo u potpunosti uspjeli. Sve je više općina, gradova ali i privrednih subjekata na prostoru BiH, koji kupuju i koriste naša vozila u svakodnevnim potrebama. 
U razvoju kompanije smo naveli ciljana tržišta van granica BiH i relativno brzo smo ušli na vrata današnjice, zahvaljujući prije svega spoju kvaliteta naših vozila prema svjetskim standardima i našoj stručnosti. Sigurnost i pouzdanost našeg vatrogasnog vozila su neupitni, jer svijet zaslužuje najbolje. I siguran sam da nije slučajno što nas posljednjih mjeseci stalno zovu radi saradnje i kupovne naših vozila iz brojnih država i sa svih kontinenata.”

Sudeći prema navednom, čini se da nemate problema u poslovanju ili ipak?

“Problem sa kojim se ja susrećem u svakodnevnom životu je nebriga bh. vlasti o poslovnim idejama, o investicijama i implementiranju poslovnih ideja, kao i problem sa bankama koje nemaju ama baš nikakvog sluha za pomoć u realizaciji projekta. Zna se desiti da čekamo i po mjesec dana da od banke dobijemo bankovnu garanciju 1%, koja nam treba za tendersku realizaciju i tako izgubimo dva tendera godišnje u vrijednosti od preko milion KM.

Na svu sreću, problem sa nedostatkom kadrova nemamo, dajemo se maksimalno u izgradnji novih mlađih kadrova koji se za pohvalu relativno brzo uključe u sistem i postanu dio tima. Podneblje smo sa nevjerovatnim potancijalom ljudi, koje kao društvo u cijelini ne znamo iskoristiti, Nažalost!”

Možete li konkretno navesti koje ste imali posljednje probleme sa bh. vlastima?

“Grad Živinice je kupio vatrogasno vozilo u Beogradu po skupljoj cijeni i znatno lošijeg kvaliteta, uz problem nabavke rezervnih dijelova, a nisu htjeli kupiti od nas, kao lokalnog proizvođača. Takav odnos prema domaćim komapanijama, kada se u javnosti posebno favorizuje “kupujmo domaće” je nedopustiv. Ili, recimo neke od općina u Kantonu Sarajevo, konkretno Općina Centar, pa preko Kantonalne uprave civilne zaštite, kupe vatrogasno vozilo od firme iz Hrvatske po 30% skupljoj cijeni od one koju im mi nudimo u domovini. Pri tome, ta firma iz Hrvatske uveze našu nadogradnju i instalira je na platformu i potom vrati u Bosnu i Hercegovinu po skoro duplo višoj cijeni.

Za Federalnio nivo vlasti da i ne pričam, tu su nedokučivi i imam veoma loše iskustvo.

Poenta je da moramo raditi zajedno na kupovini domaćeg proizvoda i omogućiti mladim ljudima da ih zadržimo u domovini. To vlasti mogu, siguran sam, zato ih i biramo!”

Kakvi su Vaši poslovni planovi u 2024. godini, te koje još značajne projekte planirate realizovati u narednom periodu?

„Prema planu razvoja naše komapanije, 2024. godina bi trebala biti godina ostvarenih želja. Naš najveći riziko faktor trenutno je preuzeti dio poslovne saradnje i narudžbi iz drugih i trećih zemalja, koje nam se nude u narednoj godini. Konkretno, planiramo sklapanju ugovora za isporuku vatrogasnih vozila za jednu pokrajinu u Njemačkoj, za koju trenutno radimo na realizaciji ranije dogovornih projekata.“