Biznis

Kemal Babić, CEO DDC MLS iz Sarajeva: Pratimo trend usklađivanja poslovanja sa ESG politikama


Lider u oblasti Business process outsourcing (BPO), DDC MLS Sarajevo (Multilingual Solutions Sarajevo) u 2024. godini obilježava jubilej deset godina izuzetno uspješnog poslovanja, tokom kojih je postao jedan od najsvjetlijih primjera bosanskohercegovačke privrede.

Dio su DDC MLS Grupacije, koja ima više od 30 godina iskustva u globalnom (BPO) sektoru i ima pristup hiljadama radnika koji govore preko 40 jezika.

Prema riječima Kemala Babića, direktora DDC MLS Sarajevo u 2023. godini su ostvarili značajan napredak u postizanju stabilnosti kroz strateško restruktuiranje menadžmenta.

Na koje poslovne uspjehe u 2023. godini ste najviše ponosni?

“Fokusirali smo se na izazove koje donosi veličina naše kompanije, što je rezultiralo uspostavljanjem efikasne strukture menadžmenta. Nažalost, suočili smo se s padom prihoda koji nas je potaknuo na pažljivo planiranje i prilagodbu strategija kako bismo se suprotstavili izazovima koji su pred nama. Pored toga, prepoznali smo potrebu i za modernijim poslovnim prostorima u Sarajevu, te smo renovirali i proširili jednu od lokacija, što je izazvalo pozitivne reakcije kod uposlenih. Također, jedan od benefita koje smo započeli jeste ugovaranje dopunskog zdravstvenog osiguranja svim uposlenima s ASA osiguranjem. Na ovaj način želimo pružiti sigurnost našim uposlenima da mogu računati na kompaniju te da smo spremni ih podržati i u teškim trenucima.

U ovoj godini nastavili smo sa snažnim ulaganjem u IT infrastrukturu, ističući posebno uspješan projekat za Cyber security koji smo sprovodili tokom protekle tri godine. Ova ulaganja predstavljaju imperativ radi očuvanja integriteta i sigurnosti u tehnološkoj industriji za sve biznise.

Kao i svake godine, kompanija radi na projektima društvene odgovornosti, a jedan od projekata na koji smo ponosni jeste i doniranje računarske opreme za škole iz različitih dijelova naše države koje imaju ili zastarjelu ili nemaju nikako opremu kako bi učenici mogli učiti i i vježbati na računarima.“

Kakvi su poslovni planovi i očekivanja za 2024. godinu?

„Mislim da će 2024. godina donijeti mnogo izazova u poslovnom svijetu, jer vidimo da je svjetsko tržište uzdrmano globalnim promjenama. Svjesni smo da se poslovne potrebe klijenata neprestano mjenjaju, stoga planiramo da proširimo našu ponudu, kako bismo pružili što bolja rješenja za njihove procese. Istovremeno, gradimo našu stručnost u različitim oblastima, a samim tim imamo priliku otvoriti radne pozicije koje zahtijevaju visoku stručnost i ponuditi bolje beneficije uposlenima.

Također, planiramo se posvetiti usklađivanju našeg poslovanja sa ESG politikama (Environmental, Social, and Governance). Sve više klijenata traži partnere koji su posvećeni održivom poslovanju i društvenoj odgovornosti, što je svakako jedan od naših ciljeva u narednom periodu.

Vjerujemo da će 2024. godina donijeti dodatne pozitivne pomake, posebno s obzirom na napore mnogih kompanija u Bosni i Hercegovini da modernizuju svoje poslovanje. Ovo stvara povoljno okruženje za ekonomski rast, a bogatstvo ponude u raznim industrijama pruža značajne mogućnosti za ulagače, koji su zainteresovani za širenje svojih aktivnosti na ovim tržištima.“