BIZcomment

Biznis barometar: Ministri od kuće


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na telefonskoj sjednici utvrdilo je Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa čije je donošenje na spisku prioriteta za pristupanje pregovorima o članstvu naše države u Evropskoj uniji. To je jedna od 14 prioritetnih zadaća koje bi aktuelna vlast trebalo da uradi do kraja marta ove godine kada će se u Briselu glasati da li će i kada pregovori početi. Ta činjenica navodi na zaključak da bi predsjedateljica Vijeća Borjana Krišto trebalo da proglasi neku vrstu vanrednog stanja u kojem bi vijeće neprekidno zasjedalo i pisalo zadatu zadaću. Umjesto toga stiče se utisak da su predsjedavajuća i članovi njenog kabineta na nekoj vrsti raspusta ili zimskog odmora raštrkani po svijetu, kućama i vikendicama pa ne mogu doći na sjednicu da donesu odluke koje birači od njih očekuju. Jednostavno rečeno: rade od kuće!?

Nije ovo prvi put da aktuelni sastav Vijeća ministara pravi cirkus od institucije u koju su izabrani i u kojoj su zaposleni, a kao radnici skupo plaćeni.

Ako nam Evropska unija ovog puta ne odobri pristup pregovorima biće to još jedna potvrda da imamo neozbiljnu vlast što se i bez spoznaje Brisela pokazuje u svakodnevnom životu punom političkih trzavica, prepucavanja, samohvalisanja, padom standarda, odlaskom mladih, socijalno-zdravstvenom i demografskom stanju nacije. Da sve to ima negativan uticaj na domaću ekonomiju svima je jasno.

Svaki uspjeh u zemlji kakva je BiH djeluje kao sedativ što se može reći i za otvaranje rudnika za eksploataciju mineralnih sirovina u Varešu u koji je multiunacionalna kompanija Adriatic Metals uložila oko 400 miliona KM i otvorila oko 250 radnih mjesta. To se smatra najvećom pojedinačnom investicijom u nacionalnu privredu u posljedje tri decenije. Iskopana ruda će ovdje proći kroz jednostavan tehnološki proces a potom natovarena u željezničke vagone transportovana do mjesta prerade u Velikoj Britaniji. Kamo sreće da cijeli biznis počinje i završava u Tisovcima na lokaciji rudnika jer bi tada bilo više radnih mjesta i novca koji bi od ovog projekta ostao u Bosni.

Nedavno je u Laktašima okončana izgradnja proizvodnog pogona njemačke kompanije “Mahle Electric Drives Bosnia” sa rekordnim brojem od 700 radnih mjesta što je mnogo impresivnije od 20 miliona eura koliko je u nju uloženo, pa se može reći da nam je u 2024. godini dobro krenulo. Vjerovatno i da jeste ali nam se loše piše. U ovom času nema naznaka da bi do kraja ove godine mogao započeti još neki veliki posao obnove bosanskohercegovačke industrije. Kapitalna ulaganja u privredu su prošlost. Sve će se vrtiti oko izgradnje solarnih elektrana, pokretanja obrta i malih biznisa sa jednostavnim postupkom prerade i proizvodnje, ubrzanog rasta trgovine i ulaganja u infrastrukturu prije svega puteve i komnunikacije. Tako ćemo se konektovati sa Evropom, a Brisel će nam i dalje biti daleko.