BIZcomment

Biznis barometar: Voda i krompir


Renomirana domaća kompanija Unioninvest gradit će 14 kilometara dug cjevovod i rezervoar za fabriku vode Brčko što je posao vrijedan 13 miliona eura. Strani investitor obznanio je zainteresovanost za ulaganje u tvornicu pomfrita u Srebrenici, a javno preduzeće GRAS iz Sarajeva uspješno otplaćuje dugovanja prema državi koja su ne tako davno iznosila više od 330 miliona KM. Nakon što su predajom završnih računa stavili tačku na minulu godinu privrednici se okreću novim poslovima i biznisima pa je sigurno da će ovakvih i sličnih vijesti biti sve više. To raduje i ohrabruje.

Unioninvest je jedna od poznatih bosanskohercegovačkih kompanija iz perioda prije agresije na BiH jer je gradila u zemlji i u svijetu i uspješno je privatizirana pri čemu ratna i poratna uprava „namazanim“ političarima, švercerima i tajkunima nije dozvolila da je rasčerupaju i izbrišu sa privredne karte BiH. Kompanija je sačuvala osnovni biznis: snabdijevanje i tretman voda, izgradnja industrijskih objekata, projektovanje, inžinjering što joj je omogućilo da nastavi tradiciju dobrog poslovanja.

Kada je u pitanju Srebrenica, grad bez pekare, mesare, optičarske i drugih stanovništvu potrebnih radnji činjenica da će postojeća Tvornica pomfrita Srebreničanka biti proširena i slijedom toga otvoriti nova radna mjesta ima izuzetan značaj za ovaj kraj. Ona će sasvim sigurno povećati interes stanovništva za poljoprivredu, posebno proizvodnju krompira kao osnovne sirovine ove tvornice. Uz to možda će neko osmisliti još neki biznis koji je tome blizak. Ili nešto sasvim drugo jer u Srebrenici ima još neiskorištenih potencijala.

Događanja u Javno komunalnom preduzeću GRAS pobuđuju posebno interesovanje. Nakon što su izvođači radova ovog proljeća započeli izgradnju nove tramvajske pruge prema Hrasnici, a na nove tračnice od Ilidže do Marindvora izašli novi tramvaji GRAS i nadležni su saopštili da ovo preduzeće na čijem čelu je Senad Mujagić uspješno otplaćuje ranije stvorena dugovanja i uspješno posluje.  

Od 2016. kada je direktor tog preduzeća prof. dr. Ibrahim Jusufranić iz fotelje odveden u zatvor na čelu ove kompanije bilo je desetak menadžera čije će poslovanje ostati upamćeno po tome što su povećavali dugovanja prema poreznoj upravi i gubitke u poslovanju. GRAS je klasičan primjer loše kadrovske politike, ali i one koju su vodile i vode političke stranke koje su u njemu omastile prste. Od tada do danas građani su to skupo plaćali i bili žrtve lošeg javnog prevoza bez kojeg ovaj grad naprosto ne može normalno da funkcioniše.

Porezna uprava Federacije u jednom danu minule sedmice izvršila je 209 pregleda uglavnom u građevinskim kompanijama i zatekla 120 neprijavljenih radnika. Kako je saopšteno poslodavci su te prekršaje sankcionisali novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 348.750 KM što nije malo. Kao i u svim drugim akcijama poreske uprave i ostalih inspekcijskih organa ni ovog puta javnost nije saznala imena firmi i njihovih vlasnika – direktora koji su odgovorni za činjenje prekršaja. Kako se kod nas u ovim i nekim drugim prilikama često komentariše prošlo  (socijalističko) vrijeme vrijedi podsjetiti na ondašnju praksu da su u informacijama poput onih kakve danas objavljuje porezna uprava redovno i uredno saopštavana i imena prekršitelja.  Akteri drastičnih primjera nepoštivanja zakona, ponavljanje prekršaja, bahatog odnosa prema inspektorima nisu skrivani kao što se to danas čini pa su i mediji o njima pisali što je katkad imalo veći efekat nego naplaćena kazna. Zato gospodo – imena na sunce. Ako krijete počinitelje nečega što se krši sa zakonom tada i vas možemo smatrati saučesnicima!

Otuda i poruka: Imena na sunce!