Lifestyle

Ovo su namirnice koje vašem organizmu štete čak i više nego cigarete


Brza hrana i nezdrave navike često nam zadaju brojne zdravstvene probleme, a ova saznanja možda nam mogu pomoći pri izboru onih proizvoda koji su bolji za nas. Nezdrave dijete u današnje vrijeme ubiju više ljudi nego cigarete. Neki proizvodi koje ubacujemo u svoju prehranu zbog njihovih, tzv. koristi, također mogu biti destruktivni za naše tijelo. Pogledajte koje sve nezdrave stvari svakodnevno unosimo u svoju prehranu.

Svježi voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu prehranu, a svježi sokovi su jednostavan način kako unijeti dnevnu dozu voća. Ipak, u tekućem obliku, voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i pretilosti. Nekontrolirano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže.

Slatkiši od žitarica

Prema bazi podataka o hranjivim namirnicama, najpopularniji ovakvi slatkiši sadrže od 15 do 30 grama šećera po porciji. S druge strane, ako se na pravi način izaberu, ove grickalice su savršen način kako se zasititi i ujedno izbjeći prejedanje, jer su porcije napravljene da budu dovoljne i sadrže dosta zdravih namirnica.

Sushi

Sushi sam po sebi nije štetan. Međutim, problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolice danas sadrže majonezu, krem sir, umake i druge sastojke koji povećavaju hranjivu vrijednost sushija i čine da jedna rolica ima kalorijsku vrijednost dovoljnu za čitav dan.

Hrana bez masti

Umjesto da imate ono što nazivaju zdravim obrokom, vi doslovno jedete skrivenu šećernu bombu. Sada stručnjaci preporučuju odlučiti se za mliječne proizvode koji su bogati vitaminima i zdravim mastima, poput seoskog sira ili grčkog jogurta, koji ne uključuju nikakve šećerne dodatke.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb je još jedan proizvod napravljen od rafiniranih zrna kojem nedostaju zdravi hranjivi sastojci i vlakna. Dok vlakna doprinose održavanju zdrave težine, dobrog krvnog tlaka i manjem riziku od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti – činjenica da ih bijeli hljeb nema razlog je zašto se suočavate sa svim tim problemima.