Novosti

Beč: Koalicija uspostavila online alat za monitoring rada vlade


Klubovi vijećnika SPÖ-a i NEOS-a u Beču predstavili su novi alat za transparentnost. Od sada će status preko 800 ciljeva i projekata građanima biti dostupan putem web stranice, pri čemu različite boje služe kao pokazatelj napretka u radu.

Sve programske tačke i projekti na kojima bečka “koalicija napretka” (SPÖ i NEOS) trenutno radi ili tek planira implementirati su sada javno dostupni. Spisak obrađenih predmeta ažurira se kvartalno i označava bojama. Oni sa bijelom pozadinom su u fazi planiranja. Žuta znači da je implementacija u toku, zelena boja signalizira realizaciju projekta. Na taj način javnost može brzo i jednostavno provjeriti rad takozvane “crveno-roze koalicije” oformljene u novembru 2020. godine.

“Ovim alatom održavamo svoje obećanje da ćemo voditi transparentnu politiku i prikazivati napredak u radu”, rekao je predsjednik kluba SPÖ, Josef Taucher. Šefica kluba NEOS, Bettina Emmerling, dodala je da monitoring doprinosi transparentnosti te da građanima rado prepuštaju nadzor rada.

U prvih 127 dana mandata, SPÖ i NEOS su implementirali 51 projekat.

(Foto: W24)