Novosti

Kina forsira tajne ugovore za kredite


U posljednjih dvadesetak godina Kina širom svijeta posuđuje sve veće količine novca zemljama u razvoju.

U središtu pažnje Pekinga su zemlje na „Novom putu svile“, odnosno u okviru inicijative „Pojas i put”.

Taj infrastrukturni projekt povezuje Kinu s preko 60 zemalja Azije, Europe i Afrike. Kina financira mrežu novih luka, željezničkih linija, puteva i industrijskih parkova.

Inicijativom ‘Pojas i put’ Kina je postala najveći povjerilac zemalja u razvoju“, kaže Christoph Trebesch s njemačkog Instituta za svjetsku privredu (IfW) u Kielu.

Međutim kreditni ugovori s drugim zemljama obično su “pod ključem”. Institutu za svjetsku privredu iz Kiela je, u suradnji s više američkih istraživačkih institucija, pošlo za rukom da stekne uvid u stotinu tajnih ugovora o kreditiranju koje je Kina sklopila s 24 zemlje u razvoju.

Ukupna vrijednost ugovora je 36,6 milijardi dolara.

Istraživači su te ugovore usporedili sa 142 ugovora o kreditiranju drugih zemalja koji su javno dostupni. U toj usporedbi se pokazalo da kineski imaju „neobično dalekosežne klauzule o povjerljivosti“.

Ponekad je i samo postojanje kredita bilo tajno. Isto tako, uočljivo je da su ugovori tokom vremena imali sve restriktivnije klauzule o tajnosti. Od 2014. je u svakom ugovoru ugrađena takva klauzula.

Stručnjaci tvrde da ugovori daju prednost kineskim državnim bankama u odnosu na ostale potencijalne financijere. U najvećem broju slučajeva dužnicima nije dozvoljeno reprogramiranje dugova s drugim bankama.

Prema tome, Kina posjeduje veliki manevarski prostor, može raskinuti kreditni ugovor ili ubrzati otplaćivanje kredita, ako nije suglasna s politikom zemlje dužnika, na primjer ako dođe do prekida diplomatskih odnosa.

(Bankar.me)