Novosti

Konjic – Ogromni potencijali da se sva potrebna energija proizvodi na lokalnom nivou


Predstavnici konsultantskih firmi N Logic advisory i Plus minus tokom sastanka sa načelnikom općine Konjic Osmanom Ćatićem i koordinatorom Ajdinom Žetico, održanom u toj općini, predstavili su Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom općine Konjic, za čiju su izradu zaduženi.

Direktor firme N Logic advisory Nihad Harbaš kazao je da je njihov zadatak, radeći na izradi studije, bio da se odrede potencijali općine Konjic.

– Uradili smo kompletnu analizu energetskih potreba i svega onog što bi bilo moguće na nivou općine proizvoditi iz obnovljivih izvora. Ustanovili smo da bi u dogledno vrijeme općina Konjic, mogla biti jedna od prvih koja bi proizvedenu energiju mogla koristiti lokalno, odnosno imati nulte emisije stakleničkih gasova i biti tzv. Green City ili Zeleni grad, da onoliko koliku potrebu ima za energijom, proizvede na lokalnom nivou – naglasio je Harbaš, prenio je općinski sajt.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će se nastojati razmotriti mogućnosti finansiranja takvih projekata, jer trenutno i Evropska unija i Bosna i Hercegovina teže ka zelenom cilju za smanjenje stakleničkih gasova, za što, kako kaže, postoje sredstva.

– Studija bi trebalo da pokaže koji su mogući izvori proizvodnje električne i toplotne energije, s posebnim akcentom na toplotne pumpe, zrak-voda i voda-voda, kao i proizvodnju električne energije iz foto-naponskih elektrana na području cijele općine Konjic – kazao je Meho Kulovac, tehnički direktor firme N Logic advisory, pojašnjavajući pojedinosti Studije.

Ajdin Žetica, kordinator izrade Studije u ime Općine Konjic, rekao je da općina ima ogromne potencijale, možda najveće na ovim prostorima. Dugoročno gledano, kada bi se oni iskoristili, dodaje Žetica, osim smanjenja emisije CO2, poboljšao bi se sistem grijanja na području konjičke općine, stanovnici bi imali ugodnije uslove života, a grad bi time bio mnogo ljepši.

– Ovo je jedna dobra priča za našu općinu, koja će dati parametre za proizvodnju energije u budućnosti u smislu korištenja obnovljivih izvora. Studija je prvi korak u nastojanjima da sagledamo potencijale, mane i prednosti po pitanju obnovljivih izvora, kako bismo na osnovu toga mogli u fazama da krenemo u rješavanje problema sa kojima se danas susrećemo, a to je prije svega sistem grijanja u Konjicu – kazao je Žetica.