Tema u fokusu

Konjic: Stogodišnja tradicija drvorezbarstva


Konjic je jedan od najstarijih gradova naše zemlje i grad koji spaja Bosnu sa Hercegovinom, a čije je prirodne i kulturno-historijske znamenitosti teško pobrojati.

Kamena ćuprija

Simbol Konjica i motiv s razglednice je stara Kamena ćuprija preko rijeke Neretve sagrađena 1682. godine koja slovi za remek-djelo arhitekture 17. vijeka. Srušena je u potpunosti za vrijeme Drugog svjetskog rata, a zatim i obnovljena 2009. godine.

U blizini ćuprije smjestile su se i druge kulturno-historijske znamenitosti poput Franjevačkog samostana i Crkve sv. Ivana Krstitelja, Hram sv. Vasilija Velikog, Repovačka džamija, Zavičajni muzej te rodna kuća slavnog putopisca Zulfikara Zuke Džumhura.

Boračko jezero

Boračko jezero okosnica je turističke ponude Konjica. Udaljeno 20 kilometara od grada, na obroncima planine Prenj, smjestilo se najveće planinsko jezero u BiH koje privlači kupače, rekreativce, kampere i ljubitelje sportova na vodi.

Ima nekoliko uređenih plaža u čijoj blizini se nalazi mnoštvo vikendica u kojima možete odsjesti, a noć u očaravajućoj prirodi koja ga okružuje možete provesti i u nekoliko kampova sa bungalovima ili šatorima. Poznato je i po tome što se i danas na njemu okupljaju izviđači.

Rafting na Neretvi

Konjic je izuzetno atraktivan i za ljubitelje raftinga na Neretvi. Najbolji način da upoznate ovu čudnovatu rijeku je da se zaputite u neki od rafting-centara kod Konjica i da na putu dugom dvadesetak kilometara, spuštajući se kroz kanjon Neretve od Glavatičeva do sela Džajići, uživate u neponovljivim prizorima.

Osim u raftingu, u Konjicu možete doživjeti iskustvo kanjoninga u drugom najdubljem kanjonu Evrope.

Titov bunker

Podno planine Zlatar nadomak Konjica skrivena je nekada najveća državna vojna tajna bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) – Titov bunker.

Objekt kodnog naziva Istanbul, kasnije prozvan Armijska rezervna komanda i Atomska ratna komanda, građen je u potpunoj tajnosti punih 26 godina, od 1953. do 1979. godine, kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i bliže saradnike u slučaju atomskog rata, a osim toga bi funkcionirao i kao centar vojnih operacija.

Danas je jedna od najposjećenijih atrakcija Konjica. U njemu se održava bijenale savremene umjetnosti pa je bunker postao podzemna galerija pod zaštitom UNESCO-a u kojoj je izloženo 150 umjetničkih djela. Smatra se da je to najvrjednija kolekcija savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.

Drvorezbarstvo

Porodice Mulić i Nikšić iz Konjica danas čuvaju stogodišnju tradiciju drvorezbarstva, zanata kojeg su u ovaj kraj donijeli drvorezbari iz Hercegovine, a koji je za vrijeme Austro-Ugarske postao umjetnost. U okviru ovog zanata nastaju i rezbareni komadi namještaja i dekorativnih predmeta unikatnog vizuelnog identiteta koji se izvoze i prodaju širom svijeta.
Konjičko drvorezbarstvo drugi je element nematerijalne baštine iz BiH uvršten na reprezentativnu listu UNESCO-a.

(E. A.)