Novosti

Beč: Silvestarska staza ove godine će okupiti skoro milion ljudi


Nakon dvije godine pauze, omiljena manifestacija proslave Nove godine u Beča pod nazivom “Silvestarska staza” ove godine že biti ponovo održana.

Na šest lokacija u centru Beča okupit će se oko 800.000 ljudi iz čitavog svijeta. Na stazi dugoj oko kilometar i po uz brojne gastronomske specijalitete ljubitelji svih vrsta muzike moći će da uživaju. Program počinje od 14 sati i traje do dva sata poslije ponoći.

“Silvestarska staza” počinje od trga Freyung, preko trga Am Hof, Grabena, trga ispred katedrale Sv. Stefana, Kertnerstrasse do trga Neuer Markt, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

Posebno omiljena je staza klasične muzike na Grabenu. Tokom poslijepodnevnih sati na tom trgu su u ponudi besplatni kursevi valcera koji se nakon nekoliko taktova pretvore u balsku dvoranu na otvorenom. Tradicionalno u ponoć pleše se Dunavski valcer, a čuveni sat Pummerin na katedrali otkucava ponoć. Sat Pummerin zvoni samo za posebne prilike, a zvonjavu prenose radio i televizijske stanice uz Dunavski valcer.

U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno u novogodišnjoj noći igra “Slijepi miš” Johanna Štrausa, a novogodišnje jutro počinje čuvenim koncertom Bečke filharmonije u 11.15 sati koji se uživo prenosi na trgu ispred katedrale Sv. Stefana.

Izvor: Fena