Četiri ključne riječi koje su dovele do uspjeha brzorastuće kompanije Establish

Četiri ključne riječi koje su dovele do uspjeha brzorastuće kompanije Establish

Mnogobrojni su faktori koji mogu utjecati na rast prihoda i broja zaposlenih jedne kompanije. Kako je to postigla brzorastuća kompanija Establish u razgovoru za Poslovne novine otkrila je Esada Karović, direktorica ove firme koja pruža podršku IT sektoru, računovodstvu i finansijama za članice ASA Grupacije i kompanijama van granica BiH. Karović je izdvojila četiri ključne riječi koje su dovele do brzog rasta Establisha.

“Cilj, znanje, rad i disciplina. U suštini, formula koja je našu kompaniju izdvojila i učinila brzorastućom je dobra ideja, zadatak da istu ideju sprovedemo u praksi i znanje koje je pokretač i osnova uspjeha”, rekla je Karović.

Ova bosanskohercegovačka kompanija pravi je primjer poduzetničke zvijezde, a svrstala se među 667 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini koje mogu poslužiti kao primjer za jačanje bh. ekonomije.

Establish postoji već 15 godina i članica je Asa Prevent Grupacije (APG). U periodu do oktobra 2014. godine Establish se uglavnom bavio IT podrškom članicama APG u BiH.

U oktobru 2014. godine, ova kompanija je pokrenula projekt SSC (Shared Service Center), s ciljem centralizacije funkcija finansija, računovodstva, savremenog kontrolinga na nivou cijele Grupacije članica ne samo iz BiH već i iz inozemstva (Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, dakle država članica EU).

“Pokretačka snaga u ovom projektu bila je da omogućimo i damo priliku mladim kadrovima za zapošljavanje”, rekla je Karović.

Ona je naglasila kako su se vodili idejom da dokažu kako u našoj zemlji postoji kvalitetan kadar koji može stajati rame uz rame s evropskim kriterijima vrednovanja znanja.

“Vjerujemo da naši univerziteti stvaraju kadar možda čak i jači od evropskog, ali je neophodno  omogućiti priliku mladim ljudima da primijene stečena znanja tokom školovanja”, naglasila je Karović.

Tokom 2012. godine kompanija Establish brojala je 34 zaposlenika, dok je u 2016. godini taj broj porastao na 98, a danas, kako je istakla za Poslovne novine direktorica Karović, zapošljavaju  skoro 120 ljudi.  Prema podacima LRC-a, složena godišnja stopa rasta (CAGR) ove brzorastuće kompanije iznosi 44%.

Establish danas u svojoj ponudi ima spektar usluga i rješenja u domenu informacionih tehnologija, kao i bogat izbor proizvoda koji zadovoljavaju savremene poslovne procese.

Brz tempo rasta i razvoja kompanije ne ostavlja mnogo prostora za greške, već morate da donosite brze ali i efikasne finansijske odluke, kojima direktno utičete na tok i brzinu razvoja kompanije.

Finansijsko odlučivanje mora da bude zasnovano na načelu racionalnosti, sigurnosti i likvidnosti, budući da sve odluke koje donese finansijski direktor direktno utječu na uspješnost kompanije.

Više o kompaniji Establish možete saznati na profilu ove kompanije na našem portalu, a više o projektu Poslovnih novina „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“ možete pročitati na ovom linku.

Establish je prijatelj ovog projekta.

 

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.