Tema u fokusu

Četiri ključne riječi koje su dovele do uspjeha brzorastuće kompanije Establish


Mnogobrojni su faktori koji mogu utjecati na rast prihoda i broja zaposlenih jedne kompanije. Kako je to postigla brzorastuća kompanija Establish u razgovoru za Poslovne novine otkrila je Esada Karović, direktorica ove firme koja pruža podršku IT sektoru, računovodstvu i finansijama za članice ASA Grupacije i kompanijama van granica BiH. Karović je izdvojila četiri ključne riječi koje su dovele do brzog rasta Establisha.

“Cilj, znanje, rad i disciplina. U suštini, formula koja je našu kompaniju izdvojila i učinila brzorastućom je dobra ideja, zadatak da istu ideju sprovedemo u praksi i znanje koje je pokretač i osnova uspjeha”, rekla je Karović.

Ova bosanskohercegovačka kompanija pravi je primjer poduzetničke zvijezde, a svrstala se među 667 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini koje mogu poslužiti kao primjer za jačanje bh. ekonomije.

Establish postoji već 15 godina i članica je Asa Prevent Grupacije (APG). U periodu do oktobra 2014. godine Establish se uglavnom bavio IT podrškom članicama APG u BiH.

U oktobru 2014. godine, ova kompanija je pokrenula projekt SSC (Shared Service Center), s ciljem centralizacije funkcija finansija, računovodstva, savremenog kontrolinga na nivou cijele Grupacije članica ne samo iz BiH već i iz inozemstva (Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, dakle država članica EU).

“Pokretačka snaga u ovom projektu bila je da omogućimo i damo priliku mladim kadrovima za zapošljavanje”, rekla je Karović.

Ona je naglasila kako su se vodili idejom da dokažu kako u našoj zemlji postoji kvalitetan kadar koji može stajati rame uz rame s evropskim kriterijima vrednovanja znanja.

“Vjerujemo da naši univerziteti stvaraju kadar možda čak i jači od evropskog, ali je neophodno  omogućiti priliku mladim ljudima da primijene stečena znanja tokom školovanja”, naglasila je Karović.

Tokom 2012. godine kompanija Establish brojala je 34 zaposlenika, dok je u 2016. godini taj broj porastao na 98, a danas, kako je istakla za Poslovne novine direktorica Karović, zapošljavaju  skoro 120 ljudi.  Prema podacima LRC-a, složena godišnja stopa rasta (CAGR) ove brzorastuće kompanije iznosi 44%.

Establish danas u svojoj ponudi ima spektar usluga i rješenja u domenu informacionih tehnologija, kao i bogat izbor proizvoda koji zadovoljavaju savremene poslovne procese.

Brz tempo rasta i razvoja kompanije ne ostavlja mnogo prostora za greške, već morate da donosite brze ali i efikasne finansijske odluke, kojima direktno utičete na tok i brzinu razvoja kompanije.

Finansijsko odlučivanje mora da bude zasnovano na načelu racionalnosti, sigurnosti i likvidnosti, budući da sve odluke koje donese finansijski direktor direktno utječu na uspješnost kompanije.

Više o kompaniji Establish možete saznati na profilu ove kompanije na našem portalu, a više o projektu Poslovnih novina „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“ možete pročitati na ovom linku.

Establish je prijatelj ovog projekta.