Novosti

Kineski ambasador u BiH i premijer FBiH razgovarali o unapređenju saradnje


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga s kojim je razgovarao o dostignutom stepenu odnosa BiH s ovom velikom zemljom i mogućnostima njihovog daljeg razvoja i unapređenja.

Kineski diplomata zahvalio je Novaliću na prijemu i podršci koju je, zajedno sa svojim saradnicima, pružio prilikom pregovora o početku provedbe velikog energetskog projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Istaknuto je da je to projekt u kojem će biti korišteno ogromno kinesko znanje i iskustvo u ovoj oblasti i primijenjene najsavremenije evropske i američke tehnologije.

– Kina je sve prisutnija u Bosni i Hercegovini na svim poljima, a posebno u oblasti energetike, saobraćaja i turističke razmjene, čemu je značajno doprinijelo uvođenje bezviznog režima za građane, rekao je federalni premijer.

Kineski diplomata je naglasio da je njegova zemlja partner na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, gdje se očekuje dolazak predstavnika 90 kompanija zainteresiranih za saradnju s bh. privrednicima.

Inače, saradnja je znatno ojačala nakon Inicijative 16+1 koju je NR Kina pokrenula 2012. godine s ciljem intenziviranja i širenja saradnje sa 11 zemalja Evropske unije i pet balkanskih, među kojima je i Bosna i Hercegovina.